Indonesië
HOOFDSTAD
Jakarta
TAAL
Indonesisch
VALUTA
Indonesische rupia
VLIEGTIJD
+/-14.5 uur
In Indonesië ontdek je niet alleen betoverende natuur en rijke cultuur, maar ook de warmte van de mensen die elke reis onvergetelijk maken.
Samen met mijn vader ging ik op reis naar Indonesië – onze allereerste reis samen, een bijzonder en onvergetelijk moment. Mijn moeder bracht ons naar het Ibis Schiphol Amsterdam Airport, een hotel op slechts 15 minuten van de luchthaven, makkelijk bereikbaar met de shuttlebus. We hadden daar een overnachting geboekt, omdat we de volgende ochtend vroeg vertrokken. Bovendien was het net na corona en stonden er op Schiphol nog steeds lange rijen, dus een stressvrije start was wel zo prettig.
Die avond besloten we met mijn moeder nog gezellig een hapje te eten. Keuze was er niet zoveel, want het enige restaurant in de buurt was dat van het hotel zelf. Ze boden een buffet aan voor de schappelijke prijs van €40 per persoon. Nou, dat hebben we geweten… Het eten was zo smakeloos dat we ons serieus afvroegen hoe je zoveel gerechten kunt maken zonder ook maar een vleugje smaak. Een culinair dieptepunt om nooit te vergeten!
De volgende ochtend vlogen we, met een tussenstop in Singapore, naar de Internationale luchthaven Changi. Daar hadden we een overstap van ongeveer drie uur, waar we twee vriendelijke mensen ontmoetten die veel over Indonesië konden vertellen. Uiteindelijk vlogen we door naar Ngurah Rai Airport op Bali.
Praktische zaken
- Vaccinaties: Zorg voor de aanbevolen vaccinaties (zoals DTP, hepatitis A en B).
- Gezondheid: Neem insectenwerend middel en medicijnen tegen reisziekte mee.
- Kleding: Kleed je respectvol, vooral bij religieuze plaatsen.
- Grab: de Indonesische Uber-app!
Mijn eet- en drinkervaringen
- Red Carpet Champagne bar: ons eerste barretje waar we wat gingen drinken en eten. We bestelden allebei een curry met rijst – hmm, de eerste smaken van Bali! Aan de wand hingen allemaal foto’s van bekende mensen die hier ook waren geweest, waaronder Patricia Paay en Marco Borsato.
- BATIK Restaurant: een lekker Bintang biertje, met op de achtergrond een liedje van de Bintangs uit Beverwijk.
- De jukung Resto & Bar: Lekker een kopje koffie gedronken, vlakbij Tanah Lot.
Mijn overnachtingen
- Voor de eerste twee nachten had ik een luxe hotel geboekt: Disini luxery Villas. Dit was super lekker. Na klokje rond comaslapen werden we wakker gewekt door een medewerker die ontbijt kwam brengen. Ik was helaas te gedesoriënteerd om hier een foto van te maken. Heerlijk hotel, ruime kamer met een bad erin en een groot bed. En… een SPA!
Mijn bezienswaardigheden en activiteiten
Pura Tanah Lot: Dit is dé tempel van Bali. Deze tempel ligt op een grote rots in zee, wat het een bijzonder fascinerend gezicht maakt. Tanah Lot wordt ook wel de moedertempel van Bali genoemd. Er gaat een mythe rond dat een heilige slang de tempel zou bewaken. Volgens de legende zou deze slang genezende krachten bezitten. De tempel is niet alleen een spiritueel centrum, maar ook een iconisch symbool van de Balinese cultuur.
De volgende dag gingen we met een taxi (via Grab) van Seminyak naar het zuiden, naar Jimbaran. Het was slechts ongeveer 15 km, een rit die normaal gesproken een half uur zou duren, maar in Bali doe je daar vaak het dubbele van. Het verkeer is er namelijk altijd druk, dus je moet geduld hebben. Maar ach, we hadden de tijd en genoten van de rit, al zagen we onderweg veel van het lokale leven en het bruisende verkeer. Soms is het juist leuk om een beetje langer onderweg te zijn!
Mijn eet- en drinkervaringen
- Aroma Restaurant: Een restaurantje aan het strand, waar mijn vader en ik een mooie herinnering hebben gemaakt—waar jij bij had moeten zijn. We zagen een man alleen zitten, waarschijnlijk wachtend op zijn partner. Hij bestelde alvast garnalen. Een portie, dachten we. Maar hij bleef bestellen; er kwamen steeds meer garnalen. Vervolgens kwam zijn partner. Zij bestelde iets kleins, en hij? Hij bestelde nóg meer garnalen. Het zou een perfect script zijn voor Family Guy. You get the picture?
- Jendela bali the panoramic resto: hier gingen we heen met name voor het uitzicht, op de terugweg van het GWK. Prima eten wel, maar verder niet heel bijzonder.
- Boatrocks bar: een typisch aziatische bar waar je goed sport kan kijken. (Te) veel touristen.
Mijn overnachtingen
- Argya Santi Resort: Heel fijn hotel, kamer op de begane grond en tegenover onze kamer was direct het zwembad. Hier bleven we 2 nachten
Mijn activiteiten en bezichtigingen
- Jimbaran beach: Dit strand is anders dan de drukke stranden van Kuta of Seminyak. Hier draait het om rust, zacht goudkleurig zand en een azuurblauwe zee.
- Poera Oeloewatoe: Hoog boven de ruige zee van de Indische Oceaan, op een klif die zo’n 70 meter boven het water uitsteekt, ligt een van de meest iconische tempels van Bali. Let op: dit heilige tempelcomplex wordt bewaakt door brutale apen, die zonnebrillen en andere spullen van mensen stelen, in ruil voor eten.
- Kedonganan Fish Market: Als je de echte, ongefilterde kant van Bali wilt ervaren, dan moet je naar Kedonganan Fish Market. Dit is dé plek waar de lokale vissers hun vangst van de dag verkopen, vers uit de oceaan. Gelegen vlak bij Jimbaran Beach. Ter plekke kun je de vers gevangen vis eten, heerlijk!
- Garuda wisnu kencana cultural park: Het gigantische Garuda Wisnu Kencana-standbeeld (een adelaar), dat hoger is dan het vrijheidsbeeld in New York! Ook was hier een typisch Balinese dans aan de gang.
Tijd voor de volgende stop: Ubud. Op de route van Jimbaran naar Ubud zouden we naar de plantages gaan waar Koffie Luwak wordt gemaakt. Een mooie scene uit The Bucket List, met Morgan Freeman en Jack Nicholson. In de film is er een scène waarin Jack Nicholsons personage, Edward Cole, zijn favoriete en zeer dure Kopi Luwak-koffie drinkt—zonder te weten dat deze wordt geproduceerd met behulp van civetkatten. Aan het einde van de film komt hij erachter hoe de koffie precies wordt gemaakt, wat zorgt voor een grappige wending.
Mijn eet- en drinkervaringen
- Pison Ubud: Heeeeerijk gegeten. Hier zijn we een keer wezen lunchen, allebei bestelde we Tom Yam soep – deze was heerlijk! We zijn hier ook voor diner een keer geweest en bestelde een pizza (mijn pa) en ik een pasta cabornara, zoals deze hoort (zonder room)!
- Sayan Night Market: Een foodmarkt mag niet ontbreken tijdens een reis door Azië. Hoe heerlijk is het om streetfood te eten terwijl je op een plastic krukje zit? babi guling (geroosterd speenvarken), nasi campur, vers gegrilde saté, en knapperige pisang goreng (gebakken banaan).
- L’ osteria Pizzza e cucina Ubud: Hoeveel ik ook van Aziatisch eten hou, soms heb je gewoon zin in Italiaans eten. Hier een leuk en lekker Italiaans restaurantje, met een klassieke twist naar Azie.
- Restoran Gunung Sari: Hier zijn wij heen gegaan voor de eetervaring, omdat je uitzicht hebt op de Batur-vulkaan en het Batur-meer.
- Nasi Ayam Kedewatan Ibu Mangku: leuk lokaal tentje. Authentieke smaken. Echt fantastich!
- Batubara Wood fire: Dit restaurant is gericht op het serveren van gerechten bereid met behulp van houtscharen en open vuur. Het restaurant is beroemd om zijn gebruik van houtskool (vaak batubara) om gerechten te bereiden met een unieke rookachtige smaak die vaak geassocieerd wordt met de traditionele Indonesische kookmethoden. Leuke ervaring!
Mijn overnachtingen
- Kahayana Suites: hele rustige omgeving, gelegen in de vallei. Het resort is omgeven door rijstvelden, tropische tuinen en weelderige bossen, wat zorgt voor een serene en ontspannende sfeer. Natuurlijk met een zwembad en een Spa.
Mijn activiteiten en bezichtigingen
- Lumbung Sari Housr of Luwak Coffee: Een koffieplantage, bekend om zijn productie van Kopi Luwak, een van de meest exotische en dure koffiesoorten ter wereld. Hiwr konden we het volledige productieproces van deze unieke koffie ontdekken, van de oogst van de koffiebessen tot het branden van de bonen.
- Sumampan Waterfall: Als je veel reist, dan heb je op een gegeven moment al heel wat watervallen gezien. Toch blijft het elke keer een bijzonder natuurverschijnsel – het geluid van het kletterende water, de frisse lucht en de natuur om je heen. Deze waterval ligt iets buiten de gebaande paden.
- Kintamani Cycling Bali Bike: hele mooie ervaring om met een mauntainbike de Balinese omgeving te ontdekken. Fietsen langs de rijstvelden, panoramische uitzichten op de Batur-vulkaan en het serene Batur-meer.
- Kahyangan Spa: Het liefst neem ik elke dag een massage. Het verschil tussen een Thaise, Vietnamese, Laotiaanse, Nepalese of Indonesische massage is zeker merkbaar. Het zit hem vooral in de hardheid, en je voelt echt een degelijk verschil. Deze spa was heel fijn en erg luxe.
- Tirtagangga: mooie tuinen en een waterpaleis,. Het werd ontworpen als een rustplaats voor de koninklijke familie en als een plek voor heilig water en rituelen. Je ziet heer veel mensen zichzelf met zeep wassen in de fonteinen.
Van Ubud gingen we vervolgens naar de oostkust van Bali: Amed. Het was zo’n twee uur rijden met de taxi. Hier is het veel rustiger dan in het zuiden. Heerlijk! Ook kun je hier fantastisch snorkelen. Ik heb hier nieuwe vissoorten ontdekt: Wahoo, een makreelachtige vis, en mahi mahi, die vergelijkbaar is met dorade.
- Arya Amed Beach Resort: het eten bij ons resort was zo lekker en de sfeer was goed, dus waarom zou je dan nog verder zoeken! Elke dag was er verse vis: barracuda, tonijn, rode snapper, Zwaardvis, Wahoo en Mahi Mahi.
Mijn overnachtingen
- Arya Amed Beach Resort: Een heerlijke bungalow hadden we hier. Samen met een Engelse vrouw waren wij de enige op dit resort, hoe fijn! Hier kwam ik heerlijk tot rust. Fijne omgeving, mooi zwembad met een prachtig uitzicht op de Indische Oceaan, en heerlijk eten! En zelfs een spa. Mijn geluk kon niet op.
Mijn activiteiten en bezichtigingen
- Penataran agung lempuyang temple: een hele mooie tempel met de poorten van de hemel (Heaven’s gate). Dat is wel weer even een klim omhoog, maar dan zie je het uitzicht op de Mount Agung vanuit de tempel.
- Blue lagoon: De Blue Lagoon is een hotspot voor diverse zeedieren. Je kunt er veel tropische vissen, zeeschildpadden, koralen, octopussen en andere onderwaterwezens tegenkomen.
Met de veerboot gingen we van Amed naar Gili Air. Gili Air is het grootste en meest levendige eiland van de drie Gili-eilanden bij Lombok. Auto’s en motoren zijn verboden, dus mensen verplaatsen zich per fiets, te voet of met een cidomo (paardenkar).
Mijn eet- en drinkervaringen
- Mowie’s air: lekker sfeertje. Een restaurant aan het strand. Met je blote voeten in het zand. Hier heb ik een lekkere salade van tonijn en avocado gegeten.
- Sunrise resort: lekker eten met een fijn zwembad. Een aanrader
Mijn overnachtingen
- 7seas cottages: direct aan het strand. Mooie bubgalows waar je lekker kan chillen. Ook kun je hier fietsen huren om het eiland over te fietsen.