Albanië

Albanië

HOOFDSTAD

Tirana

TAAL

Albanees

VALUTA

Albanese Lek

VLIEGTIJD

2 u, 45 m

Tekst

Tekst

 

 

 

 

 

Praktische zaken

  • Tekst

Na een soepele landing en het standaard gevecht met de bagageband, stond ik ineens in de warme avondlucht van Tirana. Gelukkig vond ik snel de juiste taxi en werd ik voor slechts 1700 lek (ongeveer 17 euro) in zo’n 25 minuten naar ons hotel in het centrum gebracht. Geen geld, en de rit gaf meteen een eerste glimp van de stad — een mix van chaos, kleuren en verrassende rust.

Mijn eet- en drinkervaringen

  • We kwamen rond 21.00 uur aan en hadden inmiddels flinke trek. Gelukkig was het restaurant van het hotel nog open. Zonder al te veel nadenken bestelden we wat lokaal lekkers: Tavë kosi, een traditioneel Albanees ovengerecht met lamsvlees, rijst en een romige yoghurtsaus — hartig, warm en troostend. Daarnaast toch ook een klassieke lasagne (oké, niet heel Albanees, maar comfort food blijft comfort food). Met een lokaal biertje voor hem en een wijntje voor mij erbij, zaten we daar ineens: moe maar voldaan, in Tirana.

    En de rekening? Daar werden we echt stil van. Voor alles bij elkaar slechts 25 euro. Tirana had me in één avond al verrast — en ik was pas net aangekomen.

Mijn overnachtingen

  • We sliepen helaas maar één nachtje in Doanesie Hotel & Spa, en kwamen ook nog eens laat aan. De volgende ochtend vertrokken we alweer vroeg, waardoor ik geen gebruik heb kunnen maken van de spa – en dat vond ik best jammer, want alles zag er ontzettend fijn en verzorgd uit.

    Het hotel is schoon, luxe en strak ingericht. De kamer voelde comfortabel, al lagen de kussens voor mij persoonlijk wat minder lekker – al moet ik eerlijk zeggen dat ik op dat moment ook met een stijve nek rondliep, dus misschien lag het daaraan.

    Het ontbijt was ruim en gevarieerd, van vers fruit tot warme opties. De enige tegenvaller? De sfeer. De ontbijtruimte voelde een beetje bedompt, met weinig daglicht – en dat drukte net een beetje op de ervaring. Maar verder: dikke prima overnachtingsplek, zeker als je wat meer tijd hebt om echt van het hotel te genieten.

Mijn bezienswaardigheden en activiteiten

  •  

Nadat we in Cienfugeos alles hadden gezien, was het tijd om verder te gaan: Trinidad. Dit mooie, kleurrijke stadje laat je hart doen zingen. Alles wat je op foto’s online ziet is waar. 

Mijn eet- en drinkervaringen

  •  Adita Cafe: Zeker een aanrader. De ambiance is heel fijn en het eten is heerlijk. Ik heb hier een heerlijke garnalencocktail gegeten. Oh ja; Irish wiskey kennen ze niet.  

Mijn overnachtingen

Mijn activiteiten en bezichtigingen

  • Het leukste wat je hier kan doen, vind ik, is door het stadje wandelen. Al die kleurrijke huizen, het leven buiten. Je wordt er vrolijk van. 
  • Topes de Collantes: met paarden gingen we naar deze mooie natuurplek. Een echte aanrader als je van mooi water en mooie watervallen houdt. 

Om half 11 stonden we bij het stadion van Tirana te wachten op onze rit naar Shkodër. We ontmoetten daar nog twee Australiërs uit Melbourne, die met ons meereisden – altijd leuk, onverwachte ontmoetingen onderweg. Rond half 1 werden we keurig afgezet bij het hotel. De hele rit? Slechts 10 euro per persoon. Bizar hoe ver je hier komt voor zo weinig geld.

Na het droppen van de bagage was het tijd voor de volgende prioriteit: lunch. Want honger maakt geen gezellige reiziger. Daarna voelde ik de drang om even te sporten – onderhoud moet, ook op reis. Een klein uurtje later, rond 16:00, scheen de zon op z’n mooist en voelde ik dat het moment daar was: ik wilde naar Rozafa Castle. Daar had ik eerder over gelezen – ruïnes met uitzicht, geschiedenis met een legende, precies mijn soort plek. Alleen… ik had geen werkende simkaart en dus geen Maps. Dus dan maar op de ouderwetse manier: vragen. Iedere Albanees die ik tegenkwam zei enthousiast: “Just 10 minutes, straight ahead!” Spoiler: het was geen 10 minuten. Het werd 55. En dan moet je ook nog de heuvel op naar het kasteel zelf. Maar eerlijk? Elke zweetdruppel waard. Het uitzicht, de sfeer, het gevoel daar boven – rauw, puur en magisch.

Mijn eet- en drinkervaringen

  • Bij Arti’ Zanave proef je traditionele Albanese gerechten, bereid met lokaal geteelde groenten. De belangrijkste focus ligt op het ondersteunen van vrouwen in Albanië en het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De opbrengst van het restaurant gaat naar vrouwencentra.mDe vrouwen helpen vaak zelf mee in het restaurant – als serveerster of door handgemaakte sieraden, sjaals, tassen en kleding te maken die je hier ter plekke kunt kopen. En natuurlijk gaat de volledige opbrengst naar het vrouwencentrum. Ik bestelde beef met frietjes en gegrilde groenten en natuurlijk een Albanees wijntje. 

  • Trattoria Venezia: we waren op zoek naar een visrestaurant, maar dat viel vies tegen dus toen kwamen we langs deze Italiaan. Ik sloeg de menukaart open, en daar stond het: Zeebaars. Mijn ogen bleven hangen, mijn maag knikte instemmend. Keuze gemaakt. Soms vind je wat je zoekt op een plek waar je het niet verwacht. En dit was er zo één. Simpel, goed bereid, en precies wat ik nodig had.

Mijn overnachtingen

  • Rozafa Hotel: Na een dag vol indrukken en oude stenen was het contrast haast absurd: binnenstappen in Rozafa Hotel voelde alsof ik ineens in een balzaal terechtkwam. Mijn kamer was enorm, groot genoeg om in te dansen, met een bubbelbad als kers op de taart. Luxe met een hoofdletter L. Voor Albanese begrippen is dit hotel aan de prijzige kant, maar vergeleken met Nederlandse hotels is het een buitenkans. Alles straalt grandeur uit: marmeren vloeren, een statige lobby, dikke gordijnen… een tikje over the top misschien, maar daardoor juist weer charmant. De locatie is ideaal – net aan de rand van het centrum van Shkodër, op loopafstand van talloze restaurants, bars en pleinen waar het leven zich op straat afspeelt. Een perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen, maar ook een plek waar je je na afloop van de dag even kunt terugtrekken in je eigen luxe bubbel.

Mijn activiteiten en bezichtigingen

  • Rozafa Castle: Boven op een heuvel, waar de rivieren Buna en Drin samenkomen, ligt het mysterieuze Rozafa Castle. De klim omhoog is warm en ruig, maar elke stap voelt alsof je dichter bij een oud verhaal komt. Een verhaal dat me raakte. Volgens de legende werd het kasteel steeds opnieuw opgebouwd, maar viel het elke nacht weer in elkaar. Tot de drie broers die eraan werkten, besloten dat één van hun vrouwen levend moest worden ingemetseld in de muren – een offer om het bouwwerk te laten staan. Uiteindelijk werd Rozafa, de vrouw van de jongste broer, gekozen. Ze stemde ermee in, op één voorwaarde: dat haar rechteroog, haar rechterhand en haar rechterborst vrij zouden blijven, zodat ze haar kind kon blijven zien, troosten en voeden. Ik stond daar, in de ruïnes, kijkend over de stad Shkodër en de uitgestrekte vlakten, en dacht: wat laat je achter, als je ergens voor kiest? Wat offer je – bewust of onbewust – voor wat stevig moet blijven staan in je leven?


Vanuit het westen namen we een taxi colectivo naar het zuiden. Dit had weer een heel andere vibe dan Viñales in het westen—leuk! In Cuba moet je het hebben van je netwerk. Dat betekent dat de casa particular waar je verblijft vaak weer een adres heeft voor je volgende casa particular. Zo kwamen we aan bij Haezel, een hele lieve Cubaanse vrouw met een Duitse man (dus we konden iets beter communiceren).

Mijn eet- en drinkervaringen

  • Bahia: Fantastisch. Een goed restaurant tegen een vriendelijke prijs. Ik heb hier twee keer gegeten. De soep is ook echt een aanrader.

Mijn overnachtingen:

  • Casa Nauta: hiervan is geen website, maar ik heb wel de coordinaten die je naar de casa Particulair begeleidt mocht je daar interesse in hebben. Het zit op de hoek van paseo del Prado en Avenue 46. Ik heb ook haar contactgegeven. (zal ze leuk vinden). 

Mijn activiteiten en bezichtigingen

  • Laguna Guanaroca: Heel vroeg in de ochtend gingen we het zoetwatermeer op, met een roeiboot, om daar flamingo’s te spotten. Plenty flamingo’s bij elkaar gespot, erg mooi. Het is een mooi park. Met een goede gids leer je veel over de natuur en wildlife.
  • Zwemmen in de watervallen van El Nicho: er gaat niets boven natuurwater en al helemaal met deze kleuren. Zet dit bovenaan je lijst. 
  • Punta Gorda Cienfuegos: leuk parkje met een mooi uizicht op het water. 
  • Parque José Martí: leuk oud stadje waar je lekker doorheen kan wandelen. 
  • Playa Giron: een strand aan de varkensbaai. Prachtig, helder water. 
  • Playa larga: net zo mooi als playa Giron. Lekker rustig strand met mooi zond en mooi water.  

Onze afsluiter van de reis was Varadero. Vanaf hier vlogen we weer terug naar Nederland. Varedero is… commercieel waardoor veel duurder dan andere steden in Cuba. Zo betaalde je in cienfugeos €1,50 voor een Cuba Libre, hier betaalde je €5,-. De wisselkoers is hier ook veel hoger dan in andere steden. Veel Canadezen komen naar deze plaats om een weekje vakantie te vieren (lees: eten, drinken en bakken in de zon). 

Mijn eet- en drinkervaringen

  • Beatles bar: Hier stonden de mannen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Stard. Niet de echte bandleden natuurlijk… Aan de buitenkant een leuk plein waar veel goede (je moet er van houden) rock-muziek werd gedraaid, 
  • El Rancho: Grappig restaurantje met goed eten. Hier komen een aantal Cubaanse mensen muziek spelen, je kan dan een nummer aanvragen en dat spelen ze dan. Mijn vader vroeg er één van Jimmy Hendriks aan, ik weet alleen niet meer of ze die nou kenden. 

Mijn activiteiten en bezichtigingen

  • Playa Varadero: Het prachtigste strand dat ik ook heb gezien! Helder water met allemaal soorten kleuren van groen en blauw. Prachtig wit zand. Hier krijg je echt het Zwitserleven gevoel.